Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Fakulta humanitních studií
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Fakulta humanitních studií
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

An Analysis of Food Waste in Czech Households-A Contribution to the International Reporting Effort

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Nováková, Petra
Hák, TomášORCiD Profile - 0000-0001-5271-4687WoS Profile - R-1845-2016Scopus Profile - 23034425000
Janoušková, SvatavaORCiD Profile - 0000-0003-3803-7055WoS Profile - P-2238-2016Scopus Profile - 38861696300
Datum vydání
2021
Publikováno v
Foods [online]
Ročník / Číslo vydání
10 (4)
ISBN / ISSN
ISSN: 2304-8158
ISBN / ISSN
eISSN: 2304-8158
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • Fakulta humanitních studií
  • Přírodovědecká fakulta

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.3390/foods10040875

Abstrakt
Food waste originating in households in the Czech Republic is an important but unknown issue. Due to the country's membership among the most developed economies (European Union, OECD) and its commitments towards UN Sustainable Development Goals, the government must, inter alia, significantly reduce household food waste. However, reliable data and indicators based on internationally agreed approaches and methods have been missing so far. This article brings original results from a survey comprising over 400 Czech households based on the kitchen diaries method showing that, on average, surveyed households discarded 2.6 kg (1.1 kg per capita) weekly. After extrapolation, the total food waste was estimated to be 135.7 kg per household or 57.1 kg per capita annually. Half of the total food waste from surveyed households was thrown into municipal bins for mixed waste. Despite a relatively low total food waste stream, its disposal needs substantial improvement to meet national and international regulations as well as sustainability criteria.
Klíčová slova
food waste, household waste, waste monitoring, kitchen diaries, sustainable development, Czech Republic
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/3049
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:000643043800001
SCOPUS:2-s2.0-85104928954
PUBMED:33923540
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV