Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Different behavior of food-related benzoic acids toward iron and copper

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Harčárová, Patrícia
Lomozová, Zuzana
Kallivretaki, Maria
Karlíčková, JanaORCiD Profile - 0000-0002-8536-9645WoS Profile - T-3474-2017Scopus Profile - 23568098400
Kučera, RadimORCiD Profile - 0000-0003-3052-7965WoS Profile - S-6366-2017Scopus Profile - 56250821200
Mladěnka, PřemyslORCiD Profile - 0000-0002-6076-6900WoS Profile - S-5929-2017Scopus Profile - 12244999600

Zobrazit další autory

Datum vydání
2025
Publikováno v
Food Chemistry
Ročník / Číslo vydání
462 (January)
ISBN / ISSN
ISSN: 0308-8146
ISBN / ISSN
eISSN: 1873-7072
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.1016/j.foodchem.2024.141014

Abstrakt
Benzoic acids are commonly found in food and are also produced by human microbiota from other dietary phenolics. The aim was to investigate the interactions of 8 food-related benzoic acids with the physiological metals iron and copper under different (patho)physiologically relevant pH conditions. Only 3,4-dihydroxybenzoic acid behaved as a protective substance under all conditions. It chelated iron, reduced both iron and copper, and protected against the iron and copper-based Fenton reaction. Conversely, 2,4,6-trihydroxybenzoic acid did not chelate iron and copper, reduced both metals, potentiated the Fenton reaction, and worsened copper-based hemolysis of rat red blood cells. The other tested compounds showed variable effects on the Fenton reaction.
Klíčová slova
Chelation, Reduction, Fenton reaction, Hydroxyl radical, Pro-oxidant, Antioxidant, Hemolysis,
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/2685
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:001316494200001
SCOPUS:2-s2.0-85202877831
PUBMED:39226645
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV