Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Fakulta sociálních věd
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Fakulta sociálních věd
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Acceptability of meat tax and subsidy removal by meat eaters: insights from five European countries

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
en
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Kmeťková, DianaORCiD Profile - 0000-0003-1139-8459WoS Profile - AFC-7786-2022Scopus Profile - 59759149800
Zvěřinová, IvaORCiD Profile - 0000-0002-9440-0405WoS Profile - P-2008-2016Scopus Profile - 55345747500
Ščasný, MilanORCiD Profile - 0000-0001-5040-1281WoS Profile - F-7394-2012Scopus Profile - 57208759576
Máca, VojtěchORCiD Profile - 0000-0001-7069-443XWoS Profile - P-4525-2016Scopus Profile - 36696761900

Zobrazit další autory

Datum vydání
2025
Publikováno v
Agricultural and food economics
Nakladatel / Místo vydání
SPRINGERNATURE
Ročník / Číslo vydání
13 (1)
ISBN / ISSN
eISSN: 2193-7532
Informace o financování
EU//667364
TA0//SS04030013
EU//870245
MSM//UNCE24/SSH/020
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • Fakulta sociálních věd

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.1186/s40100-025-00359-5

Abstrakt
Governments worldwide are exploring policies aimed at promoting healthier and more sustainable dietary choices. This study examines the public acceptability of two promising yet controversial policy interventions: the introduction of a meat tax and the removal of meat subsidies. Drawing on existing literature about the impact of policies on food consumption, particularly meat, we analyse data from a multi-country survey conducted across five European countries. We employ ordered logistic models and latent cluster analysis to examine factors influencing respondents' support for these policies. Our findings highlight the role of value-based, diet-related, and socio-demographic factors. Notably, respondents from Spain, Portugal, and the UK showed significantly greater support for these meat policies compared to Latvians and Czechs. Age emerged as a key factor, indicating an increasing likelihood of support for both policies among younger individuals. Moreover, environmental and egoistic values were associated with increased odds of support, while security concerns and hedonic values had the opposite effect. Neither income nor employment emerged as significant predictors. Our study underscores the complexity of public opinions towards meat policies and provides valuable insights for policymakers seeking to design effective strategies to promote healthier and more sustainable dietary behaviours in Europe.
Klíčová slova
Policy acceptability, Diet, Meat policies, Meat tax, Meat subsidy removal, Values, C34, C38, I15, O12, O13, Q56,
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/3300
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:001477984300001
SCOPUS:2-s2.0-105003824134
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV