dc.contributor.author | Kapitulčinová, Dana | |
dc.contributor.author | Jelínková, Zuzana | |
dc.contributor.author | Havránek, Miroslav | |
dc.contributor.author | Zvěřinová, Iva | |
dc.contributor.author | Weinzettel, Jan | |
dc.date.accessioned | 2024-04-29T10:40:43Z | |
dc.date.available | 2024-04-29T10:40:43Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14178/2428 | |
dc.description.abstract | Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR). | cs |
dc.description.abstract | The methodological document describes the selection of environmental indicators for food items integrated in a single indicator of environmental impact, so-called Nutritional Footprint. The functional unit is one portion of a meal and nutritional values with respect to health are also provided. The document includes theoretical grounding and description of the Nutritional Footprint calculation. Based on a pilot testing of the concept methodological approaches to its practical use are suggested, especially for its use in education (EE and ESD). | en |
dc.language.iso | cs | |
dc.rights | Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licenci 3.0 CZ | cs |
dc.rights | Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 CZ | en |
dc.title | Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR | cs |
dcterms.accessRights | openAccess | |
dcterms.license | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/legalcode | |
dc.date.updated | 2024-04-29T10:40:43Z | |
dc.subject.keyword | Nutriční stopa | cs |
dc.subject.keyword | životní prostředí | cs |
dc.subject.keyword | výživa a zdraví | cs |
dc.subject.keyword | vzdělávání a osvěta | cs |
dc.subject.keyword | Nutritional Footprint | en |
dc.subject.keyword | environment | en |
dc.subject.keyword | nutrition and health | en |
dc.subject.keyword | education | en |
dc.relation.fundingReference | info:eu-repo/grantAgreement/TA0/TD/TD03000150 | |
dc.date.embargoStartDate | 2024-04-29 | |
dc.type.obd | 129 | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.identifier.obd | 534982 | |
dc.identifier.riv | RIV/00216208:11690/18:10367328 | |
dc.subject.rivPrimary | 10000::10500::10511 | |
dc.identifier.methodInternalID | TD03000150-2017V003 | |
dc.identifier.methodReferenceNumber | MŽP/2018/320/94 | |
dc.description.methodTechnicalParameters | Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR). | |
dc.description.methodEconomicParameters | Hlavním přínosem výsledku je přenesení konceptu Nutriční stopy ze zahraničí do českého prostředí jako podklad pro vzdělávání a osvětu v oblasti udržitelné spotřeby potravin. Na základě metodiky již vznikl nový vzdělávací nástroj - webová aplikace Nutriční stopy, který je dostupný široké veřenosti. Socio-ekonomické přínosy metodiky tedy mohou být značné, avšak těžko monetárně vyčíslitelné. | |
dc.date.methodCertified | 2018-02-02 | |
dc.description.methodCertifyingBody | Ministerstvo životního prostředí | |
dc.description.methodResultUsage | C | |
uk.faculty.primaryId | 131 | |
uk.faculty.primaryName | Centrum pro otázky životního prostředí | cs |
uk.faculty.primaryName | Environment Centre | en |
uk.department.primaryId | 131 | |
uk.department.primaryName | Centrum pro otázky životního prostředí | cs |
uk.department.primaryName | Environment Centre | en |
dc.title.translated | Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic | en |
dc.type.obdHierarchyCs | METODIKA, POSTUP::certifikované postupy::certifikovaná metodika | cs |
dc.type.obdHierarchyEn | METHODOLOGY, PROCEDURE::certified procedures::certified methodology | en |
dc.type.obdHierarchyCode | 129::151::146 | en |
uk.displayTitle | Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR | cs |
uk.displayTitle.translated | Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic | en |