Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Matematicko-fyzikální fakulta
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Matematicko-fyzikální fakulta
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Study of Wettability of Polyethylene Membranes for Food Packaging

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Vasi, Sebastiano
Ceccio, Giovanni
Cannavo, Antonino
Pleskunov, PavelORCiD Profile - 0000-0002-5291-9559WoS Profile - L-8925-2017Scopus Profile - 57076792700
Vacik, Jiri

Zobrazit další autory

Datum vydání
2022
Publikováno v
Sustainability
Ročník / Číslo vydání
14 (10)
ISBN / ISSN
ISSN: 2071-1050
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • Matematicko-fyzikální fakulta

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.3390/su14105863

Abstrakt
In this study, the wettability of PET membranes (prepared with different pore sizes) treated by UV irradiation, thermal annealing or doping with metal nanoparticles was investigated. The wettability was studied using the contact angle method based on the optical microscopy. The membranes were analyzed before and after pore etching, and after each applied treatment. It turned out that membranes with different pore sizes exhibit different wetting behavior. Of particular interest are membranes with 0.53 pm pores. When pristine, they show high hydrophobicity (a high contact angle), but after treatment (some of which can be considered as an accelerated aging), their wetting characteristics swap between a hydrophobic and hydrophilic state. Interactions between packaging material and food and the external environment through fine control of wettability could have a major impact on maintaining product quality.
Klíčová slova
wettability, polymers, membrane, food packaging, aging
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/2907
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:000802352900001
SCOPUS:2-s2.0-85130331574
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV